1909. május 5-én
rm

 

husvet

 

2019 ujevben vhi

 

...arról, ami 1960-ban kezdődött?

50eves kesz

Emlékszem helyekre, terekre, tárgyakra.
A kisiskola két termére, amely – ha az őket szétválasztó okkersárga falat felnyitották – óriási térré, farsangi bálok helyszínévé vált. A széntüzelésű fekete kályhára, a számológép összecsattanó fagolyóira, a nyikorgó dobogóra, a falakra helyezett táblázatokra – különösen arra, amelynek utánzására az írásfüzetünk hátulján az Álló, egyenes, kerek betűket írj! mondat ösztönzött.
 
Felsejlik a nagykockás lapokkal borított előtér, benne az alumíniumból készült kézmosó. És ott az iskolaudvar a bejárati fakapuval, az udvarvégi vízcsappal, a deszkából ácsolt illemhellyel, az iskolakertbe nyíló kisajtóval.
 
És felidéződik a nagyiskolába vezető betonjárda, rajta az elnyújtott néhány lépcső. S hogy enyhítsük a téli szél hidegét, ennek a járdának a végére – már felsősként persze – orgonabokrokat ültettünk.  (Talán néhány még most is megvárt bennünket!)

Nem felejtem az új iskola hosszú folyosóján a váltócipős faliszekrényeket és a tornapadokat, a termek műanyag tintatartóit, a – ma poszternek mondanánk – piros-sárga-zöld-kék-drapp őrsi falait, setesután megvarrott őrsi zászlóit. Hogyan felejthetném a mindig vágyott, de soha meg nem kapott redőnyös tolltartót (szlovákiai rokonaink ugyanis, hogy segítsék szüleimet, minden évben elláttak Hardtmuth-ceruzával, radírral, temperával, dzsokondával, táskával és noná, hogy nem fa-, hanem műbőr tolltartóval)!?
 
És iskolán kívül múlhatatlan emlék a kultúrház zöld függönye, amely mögött szereplőként izgatottan vártuk, hogy „április-négyről-szóljon-az-ének". S ott van a számháborúk és őrsi kirándulások helyszíne, a Hármas-hegy és a fenyves, valamint a sziget, ahova nőnap előtt még akkor is elmentünk hóvirágot szedni, amikor a Duna már-már átcsapott a kőgáton.
 

Bővebben...

 

Versfőben a betűkevercs, azaz akrosztichonban az anagramma

Bővebben...

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 63

A hét kérdése
Melyikben nincs kötőjel (a helyesírás 12. kiadása szerint)?
 
Képgalériák
Kép véletlenszerűen
kulfold_us1...
Image Detail