A dioráma görög eredetű szóösszetétel: a dia 'át' és a horama 'látvány' elemekből áll. Eredetileg statikus képet mozgóvá tevő eljárás volt:. A képet többnyire viasszal átitatott felületre festették, majd mögé zsinórral mozgatható, színes selymet helyeztek el több rétegben. Az így keletkezett, tükrökkel kiegészített alkotást különféle világítási technikákkal meg- és átvilágították. A fény és mozgatás hatására a képen lévő valóságelemek megmozdultak, vagyis megelevenedtek. Az első diorámákat 182-ben Daguerre mutatta be.

Napjainkban a dioráma a képzőművészet olyan önálló területe, amely több művészeti ágat kapcsol össze. Témája változatos: a történelmi események bemutatásától a magánszféra mozzanatainak és tereinek megelevenítéséig terjed.

E tér-képek megvalósítása gondos anyaghasználatot, kifinomult kézügyességet és hihetetlen kreativitást igényel. S az elkészítésre fordított idő sem csekély. Ahhoz, hogy az 1:16, 1:35 vagy a 1:48 méretarányú dioráma részletgazdagsága megvalósítható legyen, sok napos, odafigyelő munkára van szükség.

Kőrös Márta háromdimenziós alkotásai életképek: napjaink és múltunk történéseinek, helyszíneinek míves megörökítői.

diorama_km

A Bibó-aulában lévő kiállítást Kádár János Miklós Munkácsy-díjas festő nyitotta meg.
Képek a Bibó István Gimnázium honlapján, a képgaláriában
tekinthetők meg.

 

Módosítás: (2010. március 28. vasárnap, 11:14)